lunes, 13 de junio de 2016

Les categories menors també en el II Relleu 24 x 1 hora¡¡¡

Si hi ha una carència que sobreïx sobre totes les altres en Dorsal 19 és la de les categories menors, és així, no hem aconseguit encara trobar la forma d'integrar completament als més jóvens, per això incloure'ls en el II Relleu 24 X 1 hora de Pego té molta importància.


Una cosa que no hem entés del tot, i per això ens costa integrar als més jóvens és que els xiquets no són adults xicotets i que el seu organisme que encara es troba en desenrotllament no se li pot sotmetre a una activitat tan estressant i exigent com ho són les competicions i el seu entrenament.
El nostre error esta en no saber en primer lloc cada un dels processos de desenrotllament i creixement que travessen els xiquets i xiquetes, els que si saben, parlen de creixement ja que és un procés continu que es presenta des del mateix moment de la fecundació i que es manté fins sobrepassats els vint anys.
Este és el problema per a un club de corredors aficionats com a Dorsal 19, perquè a cada una d'eixes etapes li acompanyen uns canvis biològics molt importants,  pel que s'ha de ser molt cuidadós amb la manera de com s'apliquen les càrregues d'entrenament per a no pertorbar eixos processos. És per això pel que hem sigut tan prudents amb els més jóvens i eixa prudència és la que ens ha allunyat a poc a poc de les categories menors.

Però, estem intentant donar solució a este inconvenient i per a això estem comptant amb l'ajuda de l'Ajuntament de Pego i les seues escoles esportives que des de fa alguns anys s'estan encarregant de mantindre l'escola d'atletisme, encara que Dorsal 19 hauria d'implicar-se més.
Per això és important que existisca un repte que complir en el II Relleu 21 X 1 de Pego per als més jóvens, un repte que com tots els que es van a celebrar és per relleus. Va hi ha ser un repte que no comportara ni guanyadors ni perdedors sinó simplement aconseguir realitzar recórrer una distància, no hi haurà temps parcials, ni diferències de categories ni de sexe, simplement aconseguir que el testic vaja passant de mà en mà fins a completar la mitja marató.
Ho he escrit abans, tenim una carència en Dorsal 19 amb les categories menors, però l'atletisme infantil no és una broma! Som un club de corredors i ens agrada entrenar i millorar les nostres marques i si és possible guanyar però, al meu mode d'entendre, l'atletisme en categories menors hauria de ser pura diversió i entreteniment, clar que guanyar no és roín, l'important és el com.

Un xiquet deuria guanyar pel talent natural que tinga i no per l'entrenament que realitze, i si guanya gràcies a l'entrenament forçat que realitza provocarem un esgotament de les seues reserves d'adaptació i haurem hipotecat el seu futur esportiu ja que rares vegades algú en l'atletisme contínua progressant si se sobreentrena prematurament.
Esta és la nostra paradoxa amb les categories menors, si ara els fem entrenar en compte de fer-los jugar quan ja no tinguen edat de jugar estaran avorrits de tant d'entrenar, i serà llavors quan estaran en l'edat d'entrenar fort ja que cada vegada necessitaran més entrenament (quan ja estaven entrenant molt) per a millorar menys que els seus companys i rivals (recordem que han esgotat les seues reserves d'adaptació i la resta no). Un xic que només coneix la victòria difícilment tolera anar empitjorant els seus resultats, a pesar d'estar esforçant-se cada vegada més.
Un club de corredors no pot córrer el risc de pensar que el destí de tots els nostres jóvens atletes siga el nostre esport. Per això la preparació infantil ha de ser general i variada, per a dotar-los de les habilitats que li puguen servir de base per a qualsevol esport i qualsevol activitat en la seua vida. I això no esta del tot clar quan ens enfrontem a contínues competicions.


Els xiquets tenen la voluntat i el dret d'aprendre i passar-ho bé, i no de ser fustigats cada dia amb sèries, rodatges ni entrenament extenuants. Els xiquets no són adults en xicotet.
Per això els nostres corredors més jóvens s'enfrontaren a un repte en este II Relleu 24 X 1 hora de Pego sense cap tipus de pressió, només amb la intenció de passar-ho bé i completar una mitja marató a relleus.
El faran de la manera següent: A les 09:00 del dissabte:
1.- Livia. 356 metres.
2.- Darío. 4 voltes.
3.- Clara Batalla. 2 voltes.
4.- Joan Vasko. 2 voltes.
5.- Adai Prada. 2 voltes.
6.- Elena Cabrera. 3 voltes.
7.- Andrea del Moral. 3 voltes.
8.- Alex García. 3 voltes.
9.- Cristina Bañuls. 3 voltes.
10.- María Sendra. 3 voltes.
11.- Amalia Sendra. 3 voltes.
12.- Lorena González. 3 voltes.
13.- Pepe Bañuls. 3 voltes.
14.- Judit Piera. 3 voltes.
15.- Laila Salva. 3 voltes.
16.- Amanda Pons. 3 voltes.
17.- Guillem Martínez. 3 voltes.
18.- Júlia Vicens. 4 voltes.
Total: 50 voltes + 356 metres = 21097 metres.
Esperem que els nostres jóvens corredors disfruten i aprenguen en este repte valors com l'esportivitat, l'honradesa, l'honestedat i el treball en equip perquè es puguen sentir un poc més integrats en Dorsal 19.